HOTEL ST. BRUNO W GIŻYCKU

Dawne i obecne czasy

Hotel St. Bruno powstał w stylowo odrestaurowanym krzyżackim zamku, którego historia sięga XIV wieku. Na przestrzeni tych kilkuset lat, budowla zmieniała swój wygląd i przeznaczenie. Pierwotnie wzniesiona przez Krzyżaków obronna twierdza pełniła funkcje renesansowej myśliwskiej rezydencji książąt, po 1850 roku – siedziby dowództwa Twierdzy Boyen.
W okresie międzywojennym, kiedy Giżycko – Lötzen było elitarnym kurortem, późniejszy prezydent Niemiec – Paul von Hindenburg utworzył w nim regionalne muzeum, a wcześniej była to jego osobista kwatera. Lata powojenne raczej odbierały mu blask, w czasach PRL’u sukcesywnie popadał w ruinę. Dopiero po 2010 roku doczekał się starannej renowacji i nowej funkcji: 4-gwiazdkowego butikowego hotelu, jedynego o tym standardzie obiektu w okolicy.
Hotel St. Bruno łączy w sobie wyjątkowość zabytkowego miejsca z niezwykłą precyzją nowoczesnego projektowania i nowych światowych hotelarskich trendów. O wyjątkowości naszych wnętrz zdecydowały harmonijnie dobrane detale: drewniane stare bele, stylowe dodatki nawiązujące do lat 20-tych i 30-tych, elementy zabytkowej konstrukcji zamku i dawne fundamenty.

Położenie

Hotel St. Bruno jest nieodłączną wizytówką Giżycka, żeglarskiej stolicy Polski. Obok Twierdzy Boyen, Wieży Ciśnień czy XIX-wiecznych kamienic jest najbardziej charakterystyczną budowlą o ciekawej historii. Miasto słynie ponadto z najnowocześniejszego i największego portu jachtowego na Mazurach. Sam Hotel zlokalizowany jest w niezwykłym miejscu – nad Kanałem Łuczańskim, łączącym dwa mazurskie jeziora: Niegocin i Kisajno, w bliskim sąsiedztwie unikatowego w skali Europy XIX-wiecznego obrotowego mostu, który obsługuje ręcznie tylko jedna osoba.

Święty spokój

Kameralny, butikowy charakter hotelu pozwoli wypocząć w starannie zaprojektowanych wnętrzach. O ich wyjątkowości zdecydowały harmonijnie dobrane detale: drewniane stare bele, stylowe dodatki nawiązujące do lat 20-tych i 30-tych, elementy zabytkowej konstrukcji zamku i dawne fundamenty. Bogata w kulinarne specjały restauracja La Bibliotheque zapewni romantyczny klimat każdej kolacji. Zadowoli apetyt łowców smaków i designu. Poranny jogging po Dębowym Lesie czy basenowy trening w strefie Spa będzie wymarzonym startem w nowy dzień, a kalorie uzupełni smaczne i dobrze zbalansowane śniadanie w Oranżerii.

Lokalnie poukładane smaki – Restauracja La Bibliotheque

Michał Mazurek, Szef Kuchni Restauracji La Bibliotheque, od 13 lat związany jest z branżą gastronomiczną. Stawia na kuchnię Polską, tradycyjną, a przede wszystkim regionalną. Inspiruje się produktami lokalnymi i sezonowymi królującymi na polskich stołach. Cechuje go sumienność, konsekwentność i doskonała organizacja pracy, co przekłada się na jakość i wygląd potraw. Albowiem smak, zapach i wygląd to klucz do sukcesu.

Wypoczynek w pięknym otoczeniu – Camping w Giżycku

Na terenie Hotelu znajduje się 15 stanowisk camperowych. Gościom korzystającym z  pola campingowego, udostępniane jest stanowisko na ognisko idealne na letnie wieczory w mazurskim klimacie oraz boisko do siatkówki dla spragnionych rywalizacji i aktywnego wypoczynku. Bezpośredni dostęp do portu daje możliwość skorzystania z  czarteru jachtów oraz łodzi motorowych. Najmłodsi goście mogą spędzać czas wolny na terenie nowoczesnego, atestowanego placu zabaw. Cały teren jest ogrodzony oraz strzeżony.
Dużym atutem wypoczynku na terenie Port & Camp jest możliwość cumowania dużych jednostek typu houseboot, jachtów motorowych oraz żaglówek, a także korzystania ze wszystkich atrakcji oferowanych w Hotelu St. Bruno w tym również strefy basenowej, restauracji oraz klubu muzycznego.

Cennik Portu
——–
Ceny postoju za dobę:
Houseboat + 2 osoby + prąd 75 PLN, cena za dodatkową osobę 15 PLN
Łódź żaglowa bez załogi 30 PLN
Łódź motorowa bez załogi 30 PLN
Camper + 2 osoby + prąd 75 PLN, cena za dodatkową osobę 15 PLN
Samochód + przyczepa + 2 osoby + prąd 75 PLN
Cena za dodatkową osobę 15 PLN
Usługi dodatkowe:
Slip 30 PLN
Prąd 10 PLN
Postój jachtu (1 – 3 godziny) 10 PLN
Postoje długoterminowe łodzi o długosci kadłuba do 8m:
Sezonowy (01.05.2020 – 30.09.2020) – do uzgodnienia
Miesięczny 500 PLN

Zwiedzanie XIV wiecznego zamku z przewodnikiem

Na przestrzeni kilkuset lat, budowla zmieniała swój wygląd i przeznaczenie. Pierwotnie wzniesiona przez Krzyżaków obronna twierdza pełniła funkcje renesansowej myśliwskiej rezydencji książąt, po 1850 roku – siedziby dowództwa Twierdzy Boyen. Chcesz dowiedzieć się więcej?

Dla grup zorganizowanych:

Czas zwiedzania – ok. 1 godz. Termin ustalany indywidualnie.
Koszt:
300 zł – grupa min. 15 os do max.30 osób – 1 przewodnik
600 zł – grupa pow. 30 os do max 60 osób – 2 przewodników

Dla osób indywidualnych:

Letnie zwiedzanie zamku z przewodnikiem w każdy czwartek i niedzielę o 16:00 – tylko w lipcu i sierpniu
osoba dorosła – 12,00 zł
dziecko do lat 14 – 6,00 zł

Hotel posiada: Restaurację La Bibliotheque z wyjściem na zamkowy dziedziniec, Medi.SPA z 17-metrowym basenem oraz brodzikiem dla dzieci, sauny, gabinet prestige room dla dwojga, bawialnię zamkową, sale konferencyjno-bankietowe, salę bilardową, Night Club z 2-torową kręgielnią, wypożyczalnię rowerów oraz Galerię w Baszcie.
Na terenie zielonym: kolorowy plac zabaw, Oranżeria Portowa z tarasem widokowym, ogródek grillowy nad Kanałem Łuczańskim, własny port jachtowy

Hotel St. Bruno****
ul. św. Brunona 1, 11-500 Giżycko
tel. 87 732 65 00
e-mail: [email protected]
https://www.hotelstbruno.pl/kontakt