Zapraszamy wszystkich miłośników marcepanu na kulturalno-kulinarną podróż po dawnych Prusach. Książka przedstawia jego historię w Europie oraz opisuje jak marcepan trafił do kuchni regionu Morza Bałtyckiego. Wiadomo na przykład, że marcepan pojawił się na stołach niemieckich szlachciców na początku XVI wieku. Marcepan był jedną z potraw podanych w dniu ślubu Albrechta Brandenburskiego, pierwszego wielkiego księcia Prus, z księżniczką holenderską Dorotą, który odbył się w czerwcu 1526 roku. W XIX wieku marcepan był popularnym deserem serwowanym w kawiarniach dawnych Prus. Książka zawiera również wiele przepisów na przygotowanie marcepanu.
Artykuł jest działaniem projektu nr PR/1/008/2018 pn. ‘Tourism beyond the boundaries – tourism routes of the cross-border regions of Russia and North-East Poland’.Za powyższą treść odpowiada wyłącznie Stowarzyszenie gmin „Polskie zamki gotyckie” i nie może być ona w żadnym wypadku traktowana jako odzwierciedlenie stanowiska Unii Europejskiej, IZ lub Wspólnego Sekretariatu Technicznego PWT Polska – Rosja 2014-2020.